Kysymys:
Kuinka voin poistaa vanhat varmuuskopiot manuaalisesti vapauttaaksesi tilaa Time Machinelle?
Jesper Rønn-Jensen
2012-02-05 01:36:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Käytän Time Capsulea varmuuskopiointiin ja nyt haluan aseman varmuuskopioivan tiedot ylimääräisestä Macista. Mutta asema on täynnä vanhoja Mac 1: n varmuuskopioita. Mac 2: n varmuuskopioinnille ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tilaa.

Saan tämän virhesanoman, kun suoritan Time Machine -varmuuskopiota:

Time Machine ei voinut suorittaa varmuuskopiota. Tämä varmuuskopio on liian suuri varmuuskopiolevylle. Varmuuskopiointi vaatii 28,68 Gt, mutta käytettävissä on vain 626,2 Mt.

Time Machine tarvitsee varmuuskopiolevyjen tallennustilan lisäksi työtilaa varmuuskopiolevyllä. Avaa Time Machine -asetukset, jos haluat valita suuremman varmuuskopiolevyn tai pienentää varmuuskopiota pienemmäksi sulkemalla tiedostot pois.

Tiedän, että Time Machine itse pystyy poistamaan vanhat varmuuskopiot, kun se tarvitsee enemmän tilaa. Mutta tässä tapauksessa se ei poista yhtään Mac 1 -varmuuskopiota, jotta tilaa Mac 2: lle olisi.

Kysymys kuuluu, miten teen sen manuaalisesti?

Ottaen huomioon, kuinka halvat ulkoiset asemat ovat, minulla olisi houkutus ostaa yksi ja käyttää sitä ylimääräiseen koneeseesi. Pidän parempia elementtejä: http://www.amazon.com/Western-Digital-Elements-External-WDBAAU0010HBK-NESN/dp/B002QEBMB4/
@james.garriss hyvä asia :) Minun on kuitenkin vielä vaihdettava asemat aikakapselissani :)
Kukaan tietää, onko olemassa tapaa (kirjoittamatta komentosarjaa) pyytää TM: tä pitämään vain yksi varmuuskopio kuukaudessa 1 vuotta vanhemmista varmuuskopioista?
Etkö voi tehdä 2 erilaista osiota TM-levylle ja valita eri osio jokaiselle mac: lle?
Kahdeksan vastused:
#1
+252
bmike
2012-07-06 01:16:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ole varovainen sudon suhteen ja varmista, että valitset oikeat Mac-tiedostot, koska seuraavaa komentoa ei voida kumota tai vahvistaa:

 sudo tmutil delete /Volumes/drive_name/Backups.backupdb/ old_mac_name 

Sudo-komento tarvitsee salasanasi (eikä se toistu näytöllä, joten kirjoita se ja tee tauko varmistaaksesi, että kävelet oikeita tiedostoja ennen Enter-näppäimen painamista). Jos haluat olla turvallisempi, voit valita yhden poistettavan tilannekuvan ensin varmistaaksesi, että komento toimii tarkoitetulla tavalla. Tämä on mukavaa, koska joidenkin suurempien varmuuskopioiden puhdistaminen voi kestää tunteja ja haluat jättää Macin luottavaiseksi, että se poistaa oikean tietovaraston.

Voit käyttää tmutil -työkalua poistaa varmuuskopiot yksitellen.

 sudo tmutil delete /Volumes/drive_name/Backups.backupdb/mac_name/YYYY-MM-DD-hhmmss

Since tmutil otettiin käyttöön Lionin kanssa, tämä ei toimi aiemmissa käyttöjärjestelmäversioissa.

Jos haluat hakea varmuuskopioiden nykyisen hakemiston (määritettyjä kohteita voi olla useita ja vain yksi on nykyinen)

 sudo tmutil machinedirectory 
Toimi kuin viehätys. Minulla oli vanhoja varmuuskopioita, jotka olivat valtavia ja irrotettu alkuperäisestä aikakoneesta kovalevyn muutosten vuoksi. En voinut poistaa niitä sudo rm: llä (mikä on hassu), mutta tämä teki tempun. Kiitos!
Minulla on ongelma, jossa Mac-nimeni on sama, mutta kun sain uuden kiintolevyn, sillä on uusi nimi, joten minulla on kaksi erilaista hakemistoa kussakin aikaleiman kansiossa, ja haluaisin poistaa vain varmuuskopiot vanhasta kiintolevy, eikä uusi. Onko tämä mahdollista? Yritin käyttää polun "/Volyymit/volyymin_nimi/Varmuuskopiot.backupdb/mac_name/YYYY-MM-DD-hhmmss/old_volume_name" kanssa tmutil delete, mutta virhe "Virheellinen poistotavoite. (Virhe 64)" Poistetaanko varmuuskopiot?
# man tmutilEi tmutilille ole manuaalista syötettä # tmutil-bash: tmutil: komentoa ei löydy Joten missä tämä tmutil-komento on? Tarvitsenko jotain uutta kuin Snow Leopard, jotta saan sen?
Vaikka tämä antaa sinun poistaa Mac # 1: n varmuuskopion Mac # 2: sta, näyttää siltä, ​​että olisi turvallisempaa tehdä se Time # 1 -käyttöliittymän kautta Mac # 1: ssä (jos sinulla on pääsy). Lisäksi uskon, että kokonaisen varmuuskopion poistaminen TM-käyttöliittymän kautta toimii aina TM: n käyttöönottoon saakka.
@drfrogsplat kyllä, mutta työskenneltäessä vanhojen varmuuskopioiden kanssa on tavallista, että alkuperäinen Mac on kuollut. Minun tapauksessani yritän vapauttaa tilaa varmuuskopioasemassani, jotta voin käyttää sitä uuden Macin varmuuskopiointiin.
Mielestäni tämä komento on oikea tapa edetä. Se tukee jopa jokerimerkkejä, joista on hyötyä useiden varmuuskopioiden poistamisessa, esimerkiksi kaikki yhden vuoden varmuuskopiot: sudo tmutil delete /Volumes/BackupName/Backups.backupdb/MacName/2013-*
Nopea kysymys.Eikö TM lisää kovia linkkejä muuttumattomiin tiedostoihin uusissa varmuuskopioissa?Tarkoittaako tämä, että jos sinulla on videotiedosto, joka ei ole muuttunut ensimmäisen varmuuskopion jälkeen, ja poistat sen, se katoaa kaikista myöhemmistä varmuuskopioista?
@square_eyes Kovalla tavalla linkitettyjen tiedostojen poistaminen ei toimi näin.Oletetaan, että samalla tiedostolla on 100 väliä.Tiedosto on levyllä kerran, mutta linkkien lukumäärä on 100. Kun poistat yhden, kyseinen hakemistomerkintä häviää, mistä poistit, ja linkkien lukumäärä on nyt 99. Vasta kun linkkien määrä on 0, tiedosto itse poistetaan.Kaikki muut poistavat vain hakemistomerkinnän.
Varmuuskopioita ei tarvitse poistaa yksitellen.Voit kirjoittaa `sudo tmutil delete` ja vetää sitten kaikki poistettavat varmuuskopiot pää[email protected] [man-sivu] (https://developer.apple.com/legacy/library/documentation/Darwin/Reference/ManPages/man8/tmutil.8.html) mainitsee, että tämä komento voi poistaa toisen koneen luomat varmuuskopiot.
@pointum on oikea.Lisäksi, jos haluat pysyä terminaalissa, voit käyttää jokerikortteja kuten: 'sudo tmutil delete 2015- *' Se voi olla hidas prosessi, erityisesti pyörivillä levyillä, joten useiden tiedostojen poistaminen on kriittistä järkevyyden ja tehokkuuden kannalta.
Voit etsiä varmuuskopioiden sijainnin suorittamalla `sudo tmutil listbackups`.Avaa kyseinen kansio Finderissa ja voit valita poistettavat varmuuskopiot ja vetää ja pudottaa ne Terminal-ikkunaan kirjoittamalla "sudo tmutil delete".Se poistaa ne yksitellen.Minusta se on erittäin hieno.
MacOS 10.14.5: stä lähtien näitä tmutil-komentoja suorittava päätelaite (esim. ITerm2) vaatii Full Disk Access -oikeuden.Avaa Järjestelmäasetukset> Suojaus ja yksityisyys> Tietosuoja> Täysi levyn käyttöoikeus ja myönnä etuoikeus rekisteröimällä sovellus.(Etuoikeuden poistaminen sovelluksesta tehtävän jälkeen saattaa olla hyvä turvallisuudelle.)
#2
+89
Dudeas
2012-07-29 04:17:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Helpoin tapa on:

 1. Anna aikakone (Macissa, jonka varmuuskopion haluat poistaa)
 2. Siirry poistettavaan ajankohtaan
 3. Valitse etsimen hampaalta näyttävä kuvake ja valitse Poista varmuuskopio (Mavericks: napsauta hiiren kakkospainikkeella Finder-ikkunassa ja valitse Poista varmuuskopio) p> Tämä varmistaa, että varmuuskopioluettelo pysyy tarkkana ja että tietojen eheys säilyy ennallaan.
@drfrogsplat on erittäin oikea, että Applen toimittaman käyttöliittymän käyttö on paras tapa (toimii kaikissa versioissa) varmuuskopion poistamiseksi ja on vähemmän altis virheille, koska visuaalista palautetta on useita (jos katsot huolellisesti) ja tarkistus ennen kuin annat salasanalla varmistaaksesi, että poisto on pysyvä.
En näe poista varmuuskopiointikohtaa mavericks-valikosta
@brainray Lähetin vastauksen [mavericks] -palveluun (http://apple.stackexchange.com/a/119625/18664)
Paitsi kun se poistaa osittaisen poiston (jostain syystä), se unohtaa, että osittainen varmuuskopio on olemassa, joten et voi sitten poistaa sitä vain `` tmutil delete '' -toiminnolla
Tämä ei toimi, jos sinulla on "Odottaa ..." -ongelma.https://apple.stackexchange.com/questions/207787/what-do-i-do-if-time-machine-says-waiting-to-view-a-particular-backup Odotus ei aina toimi.
#3
+44
Inder Kumar Rathore
2014-02-02 21:57:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mavericks/Yosemite

 1. Anna aikakone
 2. Valitse varmuuskopio
 3. Napsauta hiiren kakkospainikkeella varmuuskopiota löytöikkunassa)
 4. Valitse Poista varmuuskopio

Se kysyy salasanaa ja olet valmis

enter image description here

Napsauta hiiren kakkospainikkeella varmuuskopiota: missä?
Sinulle näytetään etsintäikkuna hiiren kakkospainikkeella keskellä ikkunaa, ja sinulle näytetään luettelo vaihtoehdoista
On syytä huomata, että Time Machine ei tee poistoja eikä pyydä salasanaa ennen kuin * poistut * Time Machine -palvelusta. Ja menettely Time Machine -käynnistä poistamisen jälkeen tiedostojen ja kansioiden valitsemisen jälkeen ei myöskään ole ilmeinen: sinun on napsautettava vasemmassa alakulmassa `` Peruuta ''. (Ilmeisesti "peruuttamasi" asia on tiedostojen palauttaminen; poistoja ei ilmeisesti katsota peruutetuiksi, kun teet tämän.)
Tämä toimi minulle myös toisesta koneesta.Vanha MBP: si paistettiin, uudella on eri kiintolevynimet ja osiot jne. Lopuksi se täyttää TM-levyn, enkä halua poistaa kaikkia vanhan koneeni varmuuskopioita.Joten pidät Option-näppäintä painettuna, napsauta valikkorivillä aikakone ja "Selaa muita varmuuskopiolevyjä".Pystyin pääsemään ensimmäiseen vanhaan varmuuskopioon liittämällä samannimisen aseman.Sieltä voisin siirtyä vanhaan asemarakenteeseen ja poistaa tämän vinkin todella vanhojen varmuuskopioiden poistamisesta.
Tai napsauta vain sivupalkin juurilaitekansiota (jotta vanha osio ja asemarakenne ilmestyvät).Minun tapauksessani "Laitteet -> Macbook Pro"
Jos tämän kysymyksen katsojat pitävät tätä hyödyllisenä, Mac OS High Sierra (2018) -prosessissa prosessi voi olla jopa hienompi kuin tässä kuvataan.Varmuuskopioiden poistaminen uudelta MacBookPro-levyltä voi olla outoa ja yllättävää: (1) "Enter Time Machine" (2) siirry poistettavaan varmuuskopioon (3) napsauta hiiren kakkospainikkeella valikkoa "poista kaikki varmuuskopiot ennen ..."(4) kun teet tämän, ponnahdusikkuna saattaa näkyä muiden ikkunoiden piilossa ja näyttää siltä, että näyttösi on lukittu;löytää sen reuna, napsauta sitä nähdäksesi sen, ja sitten sinun on annettava järjestelmänvalvojan käyttöoikeus Time Machineen ...
Kun teet tämän, viive tapahtuu ... Sitten näyttää siltä, että mitään ei ole tapahtunut.Napsautat sitten peruutuspainiketta poistuaksesi käyttöliittymästä, ja nyt tulee näkyviin ponnahdusikkuna, joka näyttää varmuuskopioiden poistamisen ponnistelun tilan.Tämä ponnahdusikkuna saattaa olla piilotettu muiden ikkunoiden taakse, joten jos et etsi sitä, voit yrittää irrottaa varmuuskopioaseman, kun siihen vielä kirjoitetaan.Etsi ponnahdusikkuna ja varmista, että se on valmis, ennen kuin irrotat varmuuskopioihin käytetyn aseman.Tämä kokemus tapahtui käsiteltäessä manuaalisesti käynnistettyjä täydellisiä varmuuskopioita, jotka on tallennettu ext HD: lle HFS: ssä.
Tämä ei tehnyt minulle mitään.Valitsin hakemistot poistettaviksi, napsautin napsauttamalla ohjainta, poistanut, vahvistanut, "peruuttanut" TM: stä ja ... ei mitään, palasin vain Finderiin (High Sierra).
#4
+20
user36971
2012-12-20 07:24:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tämä komentosarja löytää automaattisesti vanhimman TM-varmuuskopion tietokoneellesi, kertoo sinulle, mikä on vanhin ja uusin varmuuskopio, ja antaa sinulle kehotuksen poistaa vanhin varmuuskopio. Sinun on annettava Y ja annettava järjestelmänvalvojan salasana poistaaksesi sen.

bash-komentosarja:

 COMPUTER_NAME = $ (scutil --get ComputerName) NBACKUPS = $ (tmutil listbackups | grep "$ COMPUTER_NAME" | wc -l) OLDEST_BACKUP = $ (tmutil listbackups | grep "$ COMPUTER_NAME" | head -n1) LATEST_BACKUP = $ (tmutil latestbackup) echo Viimeisin varmuuskopio: $ LATEST_BACKUPif [[- n "$ LATEST_BACKUP" && "$ LATEST_BACKUP"! = "$ OLDEST_BACKUP"]]; sitten echo -n "$ NBACKUPS-varmuuskopiot. Poista vanhin: $ {OLDEST_BACKUP ## * /} [y / N]?" lue vastaustapaus $ answer y: ssä *) echo Running: sudo tmutil poista "$ OLDEST_BACKUP" sudo time tmutil poista "$ OLDEST_BACKUP" ;; *) kaiku Ei muutosta ;; esac else echo "Varmuuskopiota ei voi poistaa" fi 
Yhteenvetona voidaan todeta, että tämä komentosarja löytää automaattisesti vanhimman TM-varmuuskopion tietokoneellesi, kertoo sinulle, mikä on vanhin ja uusin varmuuskopio, ja antaa sinulle kehotuksen poistaa vanhin varmuuskopio.Sinun on syötettävä `Y` ja annettava järjestelmänvalvojan salasana poistaaksesi sen.
Huomaa, että tämä ei automaattisesti pienennä sparsebundlen varmuuskopiotiedostojen kokoa.Sinun täytyy mennä sisään ja suorittaa `sudo hdiutil compact / path / to / disk-image`
#5
+17
RJVB
2016-06-07 14:10:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Olen esittänyt itselleni juuri tämän kysymyksen, ja tässä olevat vastaukset auttoivat varmasti. Siitä puuttuu kuitenkin näkökohta, joka voi olla uusi toteutus "yksityiskohta", jota ei ollut, kun tähän kysymykseen vastattiin.

tmutil delete todellakin poistaa varmuuskopiot, mutta ei ' En todellakaan ota takaisin tilaa, jonka he käyttivät, ainakaan millään taatulla tavalla. Vietin noin 2 kokonaista päivää poistaaksesi varmuuskopiot> 2 vuotta sitten, mikä viimeisen valmistumisviestin mukaan oli noin. 400 Gt tietoa. Huomasin, että vapaan varmuuskopiotilan ilmaisin nousi vastaavasti kerran , mutta seuraavan varmuuskopion jälkeen olin taas taas vain 7% käytettävissä olevassa tilassa (käytetty 858 Gt noin 450 Gt: n sijasta). Se sai minut todella hämmentymään.

Vastaus tähän mysteeriin annetaan täällä: http://blog.hawkimedia.com/2012/08/reclaiming-a-timemachine-volumes-disk-space / Lyhyesti sanottuna sinun on pakattava harvinainen nippu, joka todella pitää varmuuskopion, jos sitä isännöidään verkkolevyllä tai levyllä, jota ei ole alustettu HFS +: ssa. Minulla ei ole TM-varmuuskopioita, joita ei ole isäntänä harvassa nipussa, joten ei voi tarkistaa, palauttako tmutil delete -toiminto vapaasti näihin. Se saattaa hyvinkin onnistua, ja se, että sitä ei ole Time Capsulessa, voi olla yksinkertaisesti harvaan nippuprotokollalle ominainen komento. sudo tmutil delete -kohdan jälkeen suoritettava komento on sudo hdiutil compact / Volumes /YourTimeMachineDisk/YourBackupName.sparsebundle . Minun tapauksessani raportoitu

 Alkaa tiivistyä ... Vapaan tilan palauttaminen ... ........................... .................................................. .................................................. .... Viimeistellään tiivistämistä ... Takaisinotettu 403,2 Gt 583,5 Gt: sta mahdollista. 

Hyvä uutinen on, että tämä komento vei vain murto-osan ajastuksesta, jonka tmutil vei, kuluttamalla paljon vähemmän aikaa etsimiseen. levyllä ja vähemmän RAM-muistia (itse asiassa se valmistui vasta, kun kirjoitin tämän vastauksen).

Poistan varmuuskopiot nyt ilman sparsebundlea, ja tila näyttää vapautuvan tekemättä ylimääräistä askelta.
#6
+12
Toland H
2013-09-09 16:01:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jos Time Machine tukee vain eroja, poisto päinvastaisessa järjestyksessä ei ole sitä mitä haluat. Lisäksi kun otetaan huomioon, että jokainen poisto voi viedä jonkin aikaa, on hyvä olla komentosarja, joka poistaa seuraavan, kun nykyinen on valmis.

Seuraamalla user36971: n esimerkkikoodia yllä Olemme kirjoittaneet yhden, joka poistaa kaikki varmuuskopiot määritetystä ja aikaisemmasta:

 #! / bin / bashif [-z "$ 1"] ja sitten echo "on määritettävä varmuuskopiotunnus: VVVV- MM-DD-HHMMSS "exit 1fiFOUND_BACKUP = 0; BACKUPS =" "kun luet riviä; tee, jos [["$ {line}" == * $ 1 *]] niin FOUND_BACKUP = 1; fi jos ["$ {FOUND_BACKUP}" == "1"] sitten VARAUKSET + = "$ {line}" $ '\ n' fidone < < (/ usr / bin / tmutil listbackups | tail -r) jos ["$ { FOUND_BACKUP} "==" 0 "] poistu sitten 1fiprintf '% s'" $ BACKUPS "echo -n" Poistetaanko yllä olevat varmuuskopiot? [Y / N]? "Lue vastaus $ vastaus y *) luettaessa riviä; tee, jos [-n "$ {line}"], toista sitten juoksu: / usr / bin / sudo / usr / bin / tmutil poista "$ {line}" / usr / bin / sudo time / usr / bin / tmutil delete " $ {line} "fi valmis < < (kaiku" $ {BACKUPS} ") ;; *) echo Ei muutoksia ;; esac 

Tee huomautus En sisällyttänyt tietokoneen nimen tarkistusta komentosarjani, joten jos jaat yhden varmuuskopioaseman useita tietokoneita, sinun on ehkä lisättävä lisätarkistus.

Vain TM * varmuuskopioi * delta jokaisen ajon aikana, mutta pitää täydellisen kopion ajoa kohti varmuuskopiolevyllä. Tiedostoille, joita ei vaihdettu suoritusten välillä (tämä tarkoittaa suurinta osaa niistä), lisätään vain uusi hakemistomerkintä. Tämä voi tarkoittaa, että jos sinulla on vain pieniä deltoja ajon välillä, joudut ehkä joutumaan poistamaan paljon varmuuskopioita, ennen kuin huomaat vapaan tilan merkittävän lisääntymisen.
Varmuuskopioiden poistamisjärjestyksellä ei ole merkitystä.Itse asiassa, jos käytät jokerimerkkiä "tmutil delete" -toiminnolla kaikkien varmuuskopioiden poistamiseksi tietyltä vuodelta, se poistaa ne vanhimmasta uusimpaan.Ja BTW, jokerimerkin käyttö on paljon helpompaa kuin komentosarjan käyttö useimmissa tapauksissa :)
Suosittelen lisäämään printf '% s' "$ BACKUPS" ennen varmuuskopioiden poistoriviä paremman palautteen antamiseksi
Voin poistaa useita varmuuskopioita käyttämättä aikaa, kuten: "sudo tmutil delete 2016-06-12-184217 2016-06-19-080529 2016-06-26-092218"
#7
-3
Maher
2012-08-19 01:28:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tässä on vaiheittaiset toimet, jotka tein vanhan varmuuskopion poistamiseksi

 1. Avaa Time Machine Disk
 2. Etsi ja avaa kansio Backups.backupdb
 3. Siirry näkymään päivämäärän mukaan ja valitse ylhäältä vanhin
 4. Valitse poistettava varmuuskopio
 5. Avaa Teminal ja kirjoita sudo rm -rvf
 6. Vedä ja pudota poistettavat vanhat kansiot pääteikkunaan.
 7. Kirjoita kehotteeseen käyttäjän salasana.

Mene ottamaan kahvia tai katsella elokuvaa, kun prosessi on valmis, saatat joutua toistamaan sen uudelleen joillekin kansioille, joita ei haluta poistaa.

Kun kaikki vanhat kansiosi ovat poissa, Time Machine tarvitsee päivittää tietokantansa . Tämä on tapa pakottaa Time Machine päivittämään.

 1. Anna Time Machine ja siirry vanhimpaan vielä luettelossa olevaan varmuuskopioon.
 2. Valitse se ja napsauta pientä vaihdetta ja valitse sitten Poista varmuuskopio
 3. Anna salasanasi ja odota muutama minuutti
 4. Sulje Time Machine -käyttöliittymä ja palaa takaisin. Nyt Time Machine -laitteellasi pitäisi olla oikea varmuuskopio.
Älä tee tätä. Time Machine käyttää monimutkaista linkitysjärjestelmää. Voit rikkoa varmuuskopiot. Katso http://pondini.org/TM/Home.html
Luettuani [http://pondini.org/TM/Works.html](http://pondini.org/TM/Works.html) en näe syytä miksi vanhat varmuuskopiot poistetaan `sudo rm -rvf` -toiminnollarikkoo Aikakoneen.Komento `rm 'on komentorivivaihtoehto alareunassa olevasta Finderista poistettavalle ehdotukselle [http://pondini.org/TM/12.html](http://pondini.org/TM/12.html)
#8
-3
Brian K
2013-02-20 06:18:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

avaa vain pääte,

 #sudo tmutil disablelocal 

tämän pitäisi vapauttaa tilaa poistamatta TM-varmuuskopioita

Tämä poistaa paikalliset Time Machine -tilannekuvat sisäisestä asemasta - ei siitä, mistä OP kysyy.
Kyllä - tämä vapauttaa tilaa vain Mac-käynnistyslevyllä - ei määränpäässä. Hyödyllinen, mutta sen on oltava eri kysymyksessä IMO.


Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 3.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...